LdL International AB

 

 

 

Pinjenötter

 

 

 

 

 


Pino Domestico (Pinus Pinea eller Pino Italico), pinjeträd som producerar pinjekottar, där vi får pinjenötter. Växer i Italien sedan minst tvåtusen år tillbaka.

 

Det var Rommarna som planterade de första exemplaren runt de kullar som omgav Rom. Ca 200 år f. kr. och efter detta har de spridit sig längst den italienska kusten.

 

Till en början användes pinjeträden för att producera virke för att bygga båtar. Så småningom började Romarna använda frukterna, pinjenötter i köket då de var väldigt uppskattade som garnering på kött- och fisk rätter samt vid tillagning av sötsaker.

 

Även idag rekommenderas pinjenötter pga. deras utmärkta organoleptisk karakteristik som tillskott för barn vid behov av viktökning.

”Pinos Pinea” betraktades som heligt träd av de Romare som dyrkade gudinnan Cibale, som fått trädet tillägnat sig.
Utöver detta representeras ofta ”Pinos Pinea” i mytologiska teckningar och landskaps avbildningar vid arkeologiska fynd i Pompei:

- I huset ”Casa dell’Efebo” kan man se målning med ett pinjeträd som står över den artistiska byggnad med kolonn.

- I huset ”Piccola Fontana” är det avbildat ett artistiskt landskap som innehåller pinjeträd, ek, lagerträd och framför en korg med fikon och mandlar och där kan man även  notera att det finns pinjenötter.
 
- I huset ”Casa dei Forni e Macine” förvaras en elegant oljelampa i målad terrakotta  som har formen av en pinjekotte.

- I huset ”Casa dell’Atrio Corintio” förvaras karboniserade pinjenötter

Hos romarna var förbrukningen av pinjenötter bara för de överklasserna då de betraktade som en delikatess. Efter 1700-talet spred sig förbrukningen även till medelklassen och det skapades den industriella produktion. Många författare nämner ”Pino Domestico” i sina verk bl. a. Byron, Shelly , Chateaubriand, DÁnnunzio och speciellt Dante som inspirerades av de magnifika pinjelandskapen i Ravenna. ”divina foresta spessa e viva” ”Den heliga skog tät och levande” (Divina Commedia, Paradiset).

I dag är ”Pino Domestico” det mest spridda barrträd i Italien, det representeras av ca 30.000 ha arealer. Regionerna där det är mest utbrett är Lazio, Toscana, Calabrien, Sardinien, Emilia Romagna och Campagna.

Pinjeträdets frukt, pinjekottar, mognar under ett treårs period och är den enda fallet bland alla barrträd. 
Från pinjekotten får man pinjenötter som är den ända del av frukten som är ätbar.


Den första säkra informationen om omarbetning av pinjenötter går tillbaka ända till 1700-talet när denna aktivitet endast fanns i Emilia Romagna. Efter detta spred det sig vidare till Toscana och vid 1900-talet även till andra regioner.
Det finns två typer av bearbetning, delvis manuell och totalt automatiserad.

 

Med den manuella metoden sprids pinjekottar över en öppen plats så att solens värme under högsommarperioden kan öppna upp kottarna. Därefter samlas pinjenötter med skal som fallit från pinjekottarna upp och bearbetas mekaniskt för att erhålla pinjenötter klara för försäljning.

 

Med den andra metoden bearbetas pinjekottar med maskin som öppnar kottarna. Pinjenötter med skal bearbetas med en andra maskin som med hjälp av tryckluft sprutar nötter mot metalliska plattor. Pinjenötterna kommer efter detta att rensas tvättas och sorteras och förpackas.

 

Förbrukningen av pinjenötter har ökat i Italien sedan 1960-talet. Pinjenötter används i såser (pesto), till kryddning av förrätter och varmrätter och även i sallader. Pinjenötter används mycket i konditorivaror.

 

Här följer kemiskanalys av INRAN (Istituto Italiano di Ricerca Alimenti e Nutrizione) som visar att denna produkt är rik på vitaminer, socker och saturerat fett. Pinjenötter innehåller dessutom den berömda Omega 3, viktiga antioxidant som bidrar till fördröjning av åldrande av mänskliga celler.

 

Näringsvärde för 100 gr.

Energivärde            595 kcal
   Vatten                  4,3 gr
   Protein                 31,9 gr
   Fett                      50,3 gr
Mineraler Järn        40 mg

   Potassium           2 mg
   Kalcium              466 mg
Vitaminer Tiamina –B1  0,39 mg
    Ri9boflavin        – B2 0,25 mg
    Niacina              2,70 mg
    Vitamin A           9 mg
Fiber  Olösligt        3,77 gr
  Lösligt                  0,76 gr

 

De öppnade kottar tas till vara.
Många fina pizzerior i Naples hänvänder den öppnade kottar for att elda pizza ugn. Kottarna ger en speciell doft till pizzorna.

 

Här följer några gammal och nya recept med pinjenötter:
Pesto alla Genovese, Minestra di spinaci ai pinoli, Spaghetti al rosmarino e pinoli, Torta ai pinoli, Crostata con i pinoli, Polpette con pinoli, Castagnaccio, Pollo con i pinoli, Coniglio con uvetta e pinoli.

 

 

 

 

© deluca.se, LdL International AB